Pers

MARIAKERKE - Voor de najaarstentoonstelling nodigde het kunstcollege van het revalidatieziekenhuis Bzio zeven vrouwelijke kunstenaars uit. Met uitzondering van Dominiquz Vertenten uit Nazareth wonen ze allen in de Oostendse regio. Josyane Vanhoutte presenteert er haar beelden, de overige exposanten leggen zich toe op schilderkunst: Viviane Decramer, Lizette de Koker, Rosette Deleu, Liliane Vandenbroucke en Arlette Vereecke. De dames staan op de foto met de leden van het kunstcollege Hugo Brutin, hoofdgeneesheer dokter Georges Casteur, Jacky De Maeyer, Freddy Dufait en Roland Laridon die de inleiding verzorgde. De tentoonstelling in BZIO, Zeedijk 286 in Mariakerke loopt nog tot 6 januari 2012. (Foto BVO)
bzio Oostende 2012
‘Buiten haar eerste figuratieve, kleurrijke schilderijtjes – hier de ‘narren’ of de ‘schimmen’ – maken wij vervolgens kennis, ook in kleur en vooral met haar lievelingskleuren rood en blauw, met niet onmiddellijk met de realiteit strokende uitingen, waarin wij toch de aanwezigheid van personages en taferelen voelen.

Een stap verder in haar schilderwerk is haar kleur een lichtende sluier geworden. Eén kleur als een lichtend gewaad, hier en daar doorweven met rood en blauw, ook groen. Neergezet op doek met agressieve penseelstreken, paletmes, verftube, veroorzaakt het een stuwing tot het uitbeelden van krachtige, uitgebreide, gezochte creaties. Zij is een zoeker!

Zoals zij zelf zegt, sluiten deze werken nauw aan bij haar geestelijke en ware emotionele belevenissen. Bewust streeft zij naar iets hogers. Het is dan ook zo, dat zij met haar menselijke gestalten als schimmen onvolledig of verscheurd, in bovengrondse taferelen, eigenlijk een werkelijkheid in een abstract innerlijk beeld nastreeft.”

 

Naar de toespraak van Freddy Dufait, gemeentehuis Bredene, maart 2012© Etienne Van den Steen 2016